Άρθρα

Πες μου πως σε αγάπησαν να σου πω ποιος είσαι


Όλα ξεκινούν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας…
«Διαβάζοντας» την ιστορία των πρώτων χρόνων μας ανακαλύπτουμε και
αποκαλύπτουμε το ιστορικό των σχέσεων μας.

Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο φτάνουμε στο σημείο όπου μάθαμε για πρώτη φορά να αγαπάμε με έναν ορισμένο τρόπο. Η αγάπη είναι η κορυφή της εξέλιξης, ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Η αγάπη μας «προσφέρει την ευκαιρία» να δεσμευτούμε συναισθηματικά με μερικούς πολύτιμους άλλους που μας παρέχουν ασφάλεια, κατανόηση και τρυφερότητα. Η τάση να δενόμαστε συναισθηματικά -να βρίσκουμε κάποιον που να μπορούμε να του πούμε «σ’αγαπώ» -είναι εγγεγραμμένη στα γονίδια μας και στο σώμα μας. Είναι τόσο βασική για τη ζωή, την υγεία και την ευτυχία μας όσο και η ανάγκη για φαγητό, καταφύγιο ή σεξ. Χρειαζόμαστε συναισθηματικούς δεσμούς με ορισμένους άλλους, αναντικατάστατους για να είμαστε οργανικά και ψυχικά υγιείς.

Περισσότερα


Πένθος και Μελαγχολία


4

Η θλίψη δεν είναι αρρώστια ούτε ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της απώλειας, πρώτα με μια οργισμένη διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη, έπειτα με τη διαρκή αναζήτηση του χαμένου προσώπου και ύστερα με την απελπισμένη αποδοχή της πραγματικότητας της απώλειας. Αυτές οι διεργασίες επιτρέπουν την τελική επίλυσης της θλίψης, δίνοντας τη δυνατότητα στον πενθούντα να προχωρήσει στη ζωή του, να φτιάξει νέους δεσμούς και να χτίσει μια καινούργια ταυτότητα¹».

Για τον Freud, το πένθος είναι η «αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή μιας αφηρημένης ιδέας που το υποκαθιστά…». Τα στάδια του πένθους αποτελούν μια φυσιολογική ψυχολογική διεργασία – αυτά είναι άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Το πένθος διακρίνεται σε φυσιολογικό και περιπεπλεγμένο. Έχει πολλά κοινά σημεία με την κατάθλιψη ή την μελαγχολία αλλά διαφέρει σημαντικά.

Περισσότερα


Υγρά μάτια… Τι μπορεί να υποδηλώνουν;


Άκουγα από μικρή να μου λένε «Μην κλαίς! Πάλι κλαις! Πάψε να κλαις!».
Και αναρωτιόμουν γιατί κανείς δεν με ρωτά γιατί κλαίω, τι θέλω, τι έχω ανάγκη ή τι θέλω να πώ μέσα απο τα δάκρυα μου


Μεγαλώνοντας μάθαμε οτι όταν κάποιος κλαίει είναι αδύναμος, δειλός, φοβάται, είναι ευαίσθητος, καταθλιπτικός, κλπ.

Φοβόμαστε να κλάψουμε, δηλαδή φοβόμαστε τα συναισθήματα μας… Έτσι μάθαμε να τα κρύβουμε,να τα καταπιέζουμε, να τα «θάβουμε» σαν να μην υπάρχουν για να μην φανούμε ανεπαρκείς ή αδύναμοι!

Τι μπορεί να εκφράζουν τα δάκρυα μας;

Περισσότερα